Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasteczka z maszynki

Ciasteczka z maszynki

Kruche i delikatne ciasteczka z maszynki, które wręcz rozpływają się w ustach! Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników.

Ciasteczka z maszynki są niezwykle proste do zrobienia. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, a następnie wyciskać ciasteczka prosto na blaszkę. Po upieczeniu można je przechowywać przez długi czas, mając pewność, że będą pyszne!

Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

PRZEPIS NA CIASTECZKA Z MASZYNKI

Składniki

  • 250 g mąki
  • 2 żółtka
  • 160 g masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • marmolada o ulubionym smaku
  • cukier puder

Wykonanie

  • Do miski przekładamy pokrojowe w kostkę masło, dodajemy szczyptę soli oraz cukier puder. Całość miksujemy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz śmietanę, miksujemy do połączenia składników.
  • Wsypujemy przesianą mąkę, całość miksujemy do połączenia składników. 
  • Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia ciasteczka o dowolnych kształtach. Na środek ciasteczek wykładamy porcję marmolady o ulubionym smaku. 
  • Blaszkę z ciasteczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10-12 minut, do zarumienienia. 
  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 
Ciasteczka przez maszynkę
przepis na ciasteczka z maszynki
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście − 9 =