Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe ze śliwkami. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i upiec. Ciasto idealne dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej filiżanki kawy, na spotkania rodzinne czy grilla. Soczyste śliwki idealnie wpasowują się w czekoladowy smak ciasta, dlatego daję gwarancję, że ciasto przypadnie do gustu absolutnie każdemu.
CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 szklanka oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 śliwek
- szczypta soli
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie
- Jajka wbijam do miski, dodaję cukier, cukier wanilinowy i całość ubijam na jasną, puszystą masę przez około 10 minut.
- Mąkę mieszam z kakao, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
- Zmniejszam obroty miksera i stopniowo dodaję do masy jajecznej naprzemiennie olej i suche składniki.
- Śliwki myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do ciasta i mieszam delikatnie szpatułką.
- Masę przekładam do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez około 60 minut, do suchego patyczka.
- Polewa: czekoladę łączę ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polewam przestygnięte ciasto.