Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto z rabarbarem na biszkopcie

Ciasto z rabarbarem na biszkopcie

Proste i przepyszne ciasto z rabarbarem i kremem śmietankowym na biszkopcie, które posmakuje każdemu. Ciasto jest delikatne i lekkie, wygląda fantastycznie i co ważne jest bardzo łatwe w przygotowaniu.

Ciasto z rabarbarem na biszkopcie doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawy gdy najdzie nas ochota na słodkie lub jako deser na rodzinne spotkanie. W sezonie na rabarbar, tego ciasta nie może zabraknąć w moim domu.

CIASTO Z RABARBAREM NA BISZKOPCIE PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 110 g cukru
  • szczypta soli

Warstwa z rabarbarem

  • ok. 500 g rabarbaru
  • 2 jabłka średniej wielkości
  • 120 ml wody (do rabarbaru i jabłek)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 ml wody (do budyniu)
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym
  • 4 łyżki cukru

Warstwa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo

  • 0,5 szklanki płatków migdałów

Przygotowanie

1. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni i odstawić do przestygnięcia.

Biszkopt

2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę z dodatkiem soli. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już puszysta i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka.

3. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i wsypać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 20 minut, do suchego patyczka.

Warstwa z rabarbarem

5. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Owoce wrzucić do garnka, zalać 120 ml wody, dodać cukier i gotować przez kilka minut, by owoce nieco zmiękły. Następnie wsypać galaretki truskawkowe i wymieszać.

6. Do 200 ml wody wsypać proszek budyniowy i wymieszać do rozpuszczenia. Całość przelać do garnka z rabarbarem i mieszać do zgęstnienia. Tak przygotowaną masę odstawić do przestygnięcia.

7. Po przestygnięciu masę wyłożyć na przestygnięty biszkopt i całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Warstwa śmietankowa

8. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan-fixem na puszystą masę. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać prażonymi migdałami.

9. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Ciasto z rabarbarem na biszkopcie przepis
Ciasto z rabarbarem
Przepis na ciasto z rabarbarem na biszkopcie

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 74

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

sześć − 4 =