Proste i przepyszne ciasto z rabarbarem i kremem śmietankowym na biszkopcie, które posmakuje każdemu. Ciasto jest delikatne i lekkie, wygląda fantastycznie i co ważne jest bardzo łatwe w przygotowaniu.
Ciasto z rabarbarem na biszkopcie doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawy gdy najdzie nas ochota na słodkie lub jako deser na rodzinne spotkanie. W sezonie na rabarbar, tego ciasta nie może zabraknąć w moim domu.
CIASTO Z RABARBAREM NA BISZKOPCIE PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 100 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 110 g cukru
- szczypta soli
Warstwa z rabarbarem
- ok. 500 g rabarbaru
- 2 jabłka średniej wielkości
- 120 ml wody (do rabarbaru i jabłek)
- 1 budyń śmietankowy
- 200 ml wody (do budyniu)
- 2 galaretki o smaku truskawkowym
- 4 łyżki cukru
Warstwa śmietankowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 0,5 szklanki płatków migdałów
Przygotowanie
1. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni i odstawić do przestygnięcia.
Biszkopt
2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę z dodatkiem soli. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już puszysta i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka.
3. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i wsypać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 20 minut, do suchego patyczka.
Warstwa z rabarbarem
5. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Owoce wrzucić do garnka, zalać 120 ml wody, dodać cukier i gotować przez kilka minut, by owoce nieco zmiękły. Następnie wsypać galaretki truskawkowe i wymieszać.
6. Do 200 ml wody wsypać proszek budyniowy i wymieszać do rozpuszczenia. Całość przelać do garnka z rabarbarem i mieszać do zgęstnienia. Tak przygotowaną masę odstawić do przestygnięcia.
7. Po przestygnięciu masę wyłożyć na przestygnięty biszkopt i całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Warstwa śmietankowa
8. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan-fixem na puszystą masę. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać prażonymi migdałami.
9. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.