Kto jeszcze nie robił lub nie jadł tego ciasta, koniecznie musi spróbować. Ciasto kubusiowe to wyśmienity wypiek, który pokochacie od pierwszego kęsa. Ciasto jest delikatne, orzeźwiające i ładnie prezentuje się na talerzu.
Ciasto kubusiowe składa się z puszystego biszkoptu przełożonego masą na bazie soku Kubuś oraz masą śmietankową. Wierzch ciasta zdobi starta mleczna czekolada. Wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują tworząc wyśmienity deser na każdą okazję.
CIASTO KUBUSIOWE PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- jajka – 4 sztuki
- mąka – 80 g
- cukier – 120 g
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- sól – 1/2 łyżeczki
Masa kubusiowa
- sok Kubuś (banan, marchew, jabłko) – 700 ml
- budyń śmietankowy bez cukru – 2 opak.
Masa śmietankowa
- śmietanka kremówka – 500 ml
- cukier puder – 3 czubate łyżki
- żelatyna – 2 łyżeczki
- gorąca woda – 60 ml
Dodatkowo
- czekolada mleczna – 100 g
Przygotowanie
1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim.
2. Następnie do masy dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy do połączenia.
3. Masę przelewamy do blaszki (24×24) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Pieczemy przez 30 minut.
4. Do rondelka wlewamy 0,5 l soku Kubuś i zagotowujemy. W pozostałych 200 ml soku rozpuszczamy budynie, które następnie przelewamy do rondelka. Całość gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając do zgęstnienia masy.
5. Gorącą masę kubusiową przekładamy na biszkopt. Całość odstawiamy do przestygnięcia.
6. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
7. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i wlewamy przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę.
8. Gotową masę śmietankową wykładamy na masę kubusiową.
9. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią werzch ciasta.
10. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.