Leśny meszek to pyszne ciasto ze szpinakiem, musem truskawkowym i kremem śmietankowym. Idealny wypiek na co dzień jak i od święta.
Ciasto leśny meszek jest naprawdę przepyszne. Do tego pięknie prezentuje się na talerzu. W moim domu jest uwielbiane przez wszystkich domowników. Przepis na leśny meszek jest bardzo prosty i nie powinien sprawić jakichkolwiek trudności. Zachęcam gorąco do wypróbowania!
CIASTO LEŚNY MESZEK – PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego (450 g)
- 300 ml oleju rzepakowego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Mus truskawkowy
- ok. 1,5 kg truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
Masa śmietankowa
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku
Przygotowanie
1. Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody i blendujemy na papkę.
2. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Ciągle ubijając powoli wlewamy olej. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak i całość miksujemy do połączenia.
3. Ciasto przekładamy do formy 25×36 wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C. Pieczemy przez 40 minut, do suchego patyczka.
4. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Blendujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
5. Z upieczonego i przestygniętego biszkopta odcinamy wierzch i odstawiamy na bok. Następnie wykładamy na niego przestygnięty mus truskawkowy. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
6. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodajemy serek mascarpone. Pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
7. Gotowy krem rozprowadzamy po zastygniętym musie truskawkowym.
8. Z odciętej części biszkoptu wyskubujemy zieloną część ciasta i obsypujemy nim wierzch.
9. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.