Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Łatwe ciasto bez pieczenia

Łatwe ciasto bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Są zdecydowanie szybsze w przygotowaniu, nie wymagają użycia piekarnika, a smakiem nie odbiegają od tych „pracochłonnych”. Dziś mamy dla Was przepis na łatwe ciasto bez pieczenia, które składa się z herbatników, przełożonych masą budyniową i dżemem porzeczkowym. Ciasto jest nie za słodkie, bardzo delikatne i pięknie prezentuje się na talerzu. Koniecznie musicie spróbować.

ŁATWE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS

Składniki

  • ok. 30 herbatników
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
  • 800 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 150 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • szczypta soli
  • garść prażonych migdałów
  • kilka bezików

Przygotowanie

1. W rondelku zagotować 550 ml mleka z cukrem.

2. Do pozostałego mleka dodać budynie oraz mąkę. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników. Mieszankę przelać do gotującego się mleka i energicznie mieszać do uzyskania gęstej masy.

3. Tak przygotowany budyń przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego przestygnięcia.

4. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z dodatkiem soli. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.

5. Formę o wymiarach 20×20 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Następnie herbatniki posmarować dżemem, a na nim rozprowadzić 1/3 budyniu.

6. Następnie wyłożyć kolejną warstwę herbatników i dżem.

7. Na dżem porcja budyniu i całość przykryć kolejną warstwą herbatników.

8. Na herbatnikach rozprowadzić pozostały budyń, wierzch udekorować pokruszonymi bezikami i płatkami migdałowymi.

9. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Łatwe ciasto bez pieczenia przepis
Proste ciasto bez pieczenia

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.8 / 5. Oddanych głosów: 24

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × 5 =