
Ciasto szpinakowe z brzoskwiniami zatopionymi w galaretce, chrupiącą wkładką i kremem śmietankowym. Fantastyczne ciasto w intensywnym zielonym kolorze dzięki dodaniu świeżego szpinaku.
Ciasto szpinakowe nazywane także ciastem leśny mech to świetny wypiek na święta i inne wyjątkowe okazje. Pięknie prezentuje się na stole i obłędnie smakuje. Nie jest skomplikowane w przygotowaniu, wystarczy postępować zgodnie z przepisem i gwarantuję, że ciasto uda się każdemu! Jeśli szukacie ciekawego przepisu na ciasto, które zachwyci gości i rodzinę, ciasto szpinakowe z brzoskwiniami sprawdzi się idealnie.
CIASTO SZPINAKOWE Z BRZOSKWINIAMI PRZEPIS
Ilość porcji: 16 | Czas przygotowania: 1,5 h | Poziom trudności: łatwy
Składniki (na blaszkę 24×24 cm)
Biszkopt
- 200 g świeżego szpinaku
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka
- 5 łyżek kremu czekoladowego np. Nutelli
- 100 g płatków kukurydzianych
Galaretka z owocami
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (820 g)
- 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
- woda
Masa śmietankowa
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix (opcjonalnie)
Przygotowanie
Zaczynam od biszkoptu.
- Świeży szpinak przekładam do naczynia i za pomocą blendera ręcznego miksuję na gładką masę.
- Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy olej. Kolejno dodajemy mus szpinakowy. Miksujemy do połączenia składników.
- Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i ponownie mieszamy do połączenia.
- Masę przekładam do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, do suchego patyczka.
- Biszkopt odstawiam do przestygnięcia, a następnie ścinam wierzch ciasta.
Czas na chrupiącą wkładkę. - Płatki kukurydziane kruszę, dodaję do nich krem czekoaldowy i mieszam. Wykładam na biszkopt i rozprowadzam po całej jego powierzchni.
Teraz zajmuję się warstwą owocową. - Brzoskwinie z puszki odsączam z syropu.
- Do syropu z brzoskwiń dolewam wody tak, aby łącznie otrzymać 700 ml płynu. Całość przelewam do rondelka i zagotowuję. Następnie zdejmuję z palnika, dodaję galaretki brzoskwiniowe i mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam do przestygnięcia.
- Brzoskwinie kroję w kosteczkę, dodaję do przestygniętej galaretki i mieszam. Odstawiam do lekkiego stężenia. Następnie tężejącą galaretkę z owocami wykładam na ciasto.
I na koniec masa śmietankowa. - W misy miksera umieszczam śmietankę, mascarpone i cukier puder wymieszamy ze śmietan-fixem. Całość miksuję do uzyskania puszystej masy.
- Gotową masę śmietankową wykładam na galaretkę brzoskwiniową.
Wykończenie. - Ścięty wcześniej wierzch biszkopta szpinakowego kruszę i wykładam na masę.
- Tak przygotowanie ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin do stężenia.


