Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto szpinakowe z brzoskwiniami

Ciasto szpinakowe z brzoskwiniami

Ciasto szpinakowe z brzoskwiniami zatopionymi w galaretce, chrupiącą wkładką i kremem śmietankowym. Fantastyczne ciasto w intensywnym zielonym kolorze dzięki dodaniu świeżego szpinaku.

Ciasto szpinakowe nazywane także ciastem leśny mech to świetny wypiek na święta i inne wyjątkowe okazje. Pięknie prezentuje się na stole i obłędnie smakuje. Nie jest skomplikowane w przygotowaniu, wystarczy postępować zgodnie z przepisem i gwarantuję, że ciasto uda się każdemu! Jeśli szukacie ciekawego przepisu na ciasto, które zachwyci gości i rodzinę, ciasto szpinakowe z brzoskwiniami sprawdzi się idealnie.

CIASTO SZPINAKOWE Z BRZOSKWINIAMI PRZEPIS

Ilość porcji: 16 | Czas przygotowania: 1,5 h | Poziom trudności: łatwy

Składniki (na blaszkę 24×24 cm)

Biszkopt

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Wkładka

  • 5 łyżek kremu czekoladowego np. Nutelli
  • 100 g płatków kukurydzianych

Galaretka z owocami

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (820 g)
  • 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
  • woda

Masa śmietankowa

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix (opcjonalnie)

Przygotowanie

Zaczynam od biszkoptu.

  1. Świeży szpinak przekładam do naczynia i za pomocą blendera ręcznego miksuję na gładką masę.

  2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy olej. Kolejno dodajemy mus szpinakowy. Miksujemy do połączenia składników.

  3. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i ponownie mieszamy do połączenia.

  4. Masę przekładam do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, do suchego patyczka.

  5. Biszkopt odstawiam do przestygnięcia, a następnie ścinam wierzch ciasta.

    Czas na chrupiącą wkładkę.

  6. Płatki kukurydziane kruszę, dodaję do nich krem czekoaldowy i mieszam. Wykładam na biszkopt i rozprowadzam po całej jego powierzchni.

    Teraz zajmuję się warstwą owocową.

  7. Brzoskwinie z puszki odsączam z syropu.

  8. Do syropu z brzoskwiń dolewam wody tak, aby łącznie otrzymać 700 ml płynu. Całość przelewam do rondelka i zagotowuję. Następnie zdejmuję z palnika, dodaję galaretki brzoskwiniowe i mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam do przestygnięcia.

  9. Brzoskwinie kroję w kosteczkę, dodaję do przestygniętej galaretki i mieszam. Odstawiam do lekkiego stężenia. Następnie tężejącą galaretkę z owocami wykładam na ciasto.

    I na koniec masa śmietankowa.

  10. W misy miksera umieszczam śmietankę, mascarpone i cukier puder wymieszamy ze śmietan-fixem. Całość miksuję do uzyskania puszystej masy.

  11. Gotową masę śmietankową wykładam na galaretkę brzoskwiniową.

    Wykończenie.

  12. Ścięty wcześniej wierzch biszkopta szpinakowego kruszę i wykładam na masę.

  13. Tak przygotowanie ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Ciasto szpinakowe z brzoskwiniami przepis
Przepis na ciasto szpinakowe z brzoskwiniami
Ciasto szpinakowe z brzoskwiniami i wkładką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 971

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

12 + 20 =