Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Malinowy leśny mech

Malinowy leśny mech

Malinowy leśny mech to pyszne, wiosenne ciasto w pięknym, zielonym kolorze. Ten soczysty kolor dziękujemy dzięki dodaniu do ciasta świeżego szpinaku. Mimo jego zawartości praktycznie wcale go nie czuć w smaku.

Ciasto szpinakowe z malinami smakuje naprawdę świetnie i idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Jest bardzo delikatne, lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Polecam ten wypiek szczególnie na święta Wielkanocne, gdyż idealnie pasuje do Wielkanocnych dań i przekąsek. Zapraszam na przepis!

MALINOWY LEŚNY MECH – PRZEPIS

Składniki

Ciasto szpinakowe

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 3 jajka rozmiar L
  • 125 ml oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • 280 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretka z malinami

  • 2 galaretki malinowe
  • 750 ml gorącej wody
  • 400 g malin (u mnie mrożone)

Krem śmietankowy

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie

  1. Szpinak zblendować na gładką masę.

  2. Do miski wbić jajka, dodać cukier i całość razem miksować na wysokich obrotach na jasną i puszystą masę. U mnie czas miksowania to 10 minut. Zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem wlewać olej. Kolejno dodać szpinak i zmiksować tylko do połączenia składników.

  3. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Przesypać do masy szpinakowej i zmiksować tylko do połączenia składników.

  4. Ciasto przełożyć do blaszki 24×24, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie ściąć wierzch biszkopta i porwać na kawałki za pomocą dłoni.

  5. Galaretka: w gorącej wodzie rozpuścić galaretki malinowe, odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać maliny, całość odstawić do lekkiego stężenia. Wyłożyć na biszkopt szpinakowy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

  6. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Wyłożyć na galaretkę i posypać pokruszonym biszkoptem szpinakowym. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Przepis na malinowy leśny mech
Malinowy leśny mech przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 58

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwanaście − 5 =