Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto z truskawkami bez pieczenia

Ciasto z truskawkami bez pieczenia

Super proste i przepyszne ciasto z truskawkami bez pieczenia, które doskonale sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto jest bardzo lekkie, delikatne i wygląda bardzo apetycznie. Przepis na ciasto z truskawkami bez pieczenia jest bardzo łatwy i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, dlatego każdy bez wyjątku z łatwością poradzi sobie z jego przygotowaniem. Polecam!

CIASTO Z TRUSKAWKAMI BEZ PIECZENIA PRZEPIS

Składniki

Masa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 60 ml wody

Masa śmietankowa z czekoladą

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 30 ml wody

Dodatkowo

  • ok. 800 g umytych i obranych z szypułek truskawek
  • ok. 30 biszkoptów podłużnych
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym
  • 400 ml wody

Sposób przygotowania

  • Formę o wymiarach 24×24 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dnie układam warstwę biszkoptów.

Masa śmietankowa

  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczam w 60 ml gorącej wody i odstawiam do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder miksuję na wysokich obrotach do uzyskania gładkiego kremu. Pod koniec wlewam przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę.
  • Połowę przygotowanej masy wykładam na biszkopty. Truskawki kroję na pół i układam na masie. Na truskawki wykładam pozostałą część masy śmietankowej. Na masie układam biszkopty.

Masa śmietankowa z czekoladą

  • 1 łyżkę żelatyny rozpuszczam w 30 ml gorącej wody. Odstawiam do przestygnięcia.
  • Śmietankę ubijam na sztywno z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru. Następnie wlewam przestygniętą żelatynę. Na koniec dodaję drobno posiekaną czekoladę. Mieszam krótko łyżką do połączenia.
  • Masę wykładam na biszkopty, a następnie układam kolejną warstwę pokrojonych truskawek.
  • Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę.
  • Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 400 ml gorącej wody i odstawiam do przestygnięcia.
  • Lekko tężejącą galaretkę wylewam na wierzch ciasta i całość ponownie wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Ciasto z truskawkami bez pieczenia przepis
Ciasto bez pieczenia z truskawkami
Pyszne ciasto z truskawkami bez pieczenia

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.9 / 5. Oddanych głosów: 7

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

6 + szesnaście =