Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Fale Dunaju

Fale Dunaju

Fale Dunaju to przepyszne ciasto z jabłkami, delikatnym kremem śmietankowym i czekoladową polewą. Wypiek ten nie tylko obłędnie smakuje, ale także pięknie prezentuje się na stole. Doskonale sprawdzi się na imprezę, święta czy spotkanie z bliskimi. Przepis na ciasto fale Dunaju jest bardzo łatwy i nikomu nie powinien sprawić problemu.

CIASTO FALE DUNAJU PRZEPIS

Składniki

Ciasto

  • 5 jajek
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 160 g cukru
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo

  • 4 jabłka
  • wiórki kokosowe (opcjonalnie do dekoracji)

Przygotowanie

Ciasto

  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski.
  • Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy żółtka. Kolejno dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Ubite białka dodajemy do ciasta i całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do połączenia.
  • Tak przygotowane ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy cynamon i kakao. Mieszamy.
  • Do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia przekładamy jasną masę, a na nią wykładamy masę z kakao.
  • Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Wciskamy delikatnie w ciasto.
  • Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masa

  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem wymieszanym z śmietan-fixem na puszystą masę. Krem wykładamy na ciasto.

Polewa czekoladowa

  • W kąpieli wodnej łączymy ze sobą śmietankę i czekoladę.
  • Polewą polewamy ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi do dekoracji i całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Fale Dunaju przepis
ciasto Fale Dunaju
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

15 + dwa =