Ciekawy przepis na pyszne ciasto z wkładką wafelkową, delikatnym kremem i puszystym biszkoptem. Całość wykończona czekoladową polewą, która idealnie podkreśla cudowny smak ciasta.
Ciasto z wkładką wafelkową jest przepyszne! Wręcz rozpływa się w ustach! Każdy się nim zachwyca, a ciasto rozchodzi się w mgnieniu oka. Idealnie sprawdzi się na święta i rodzinne przyjęcia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
CIASTO Z WKŁADKĄ WAFELKOWĄ – PRZEPIS
BISZKOPT
- 5 jajek rozmiar L
- 160 g cukru
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
WKŁADKA WAFELKOWA
- 150 g wafelków mlecznych np. familijne
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g orzechów włoskich
- 6 białek
- 180 g cukru
- szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
POLEWA
- 100 g mlecznej czekolady
- 60 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
- Biszkopt: Białka jajek ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Kiedy masa będzie już puszysta i szklista, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Masę przekładamy na blaszkę 20×30 cm, wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
- Wkładka wafelkowa: Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, partiami dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę wafelki, wiórki kokosowe oraz orzechy. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy na blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
- Krem: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwie części. Na jeden z nich wykładamy połowę masy, następnie kładziemy wkładkę z wafelkami, pozostała masa a na niej biszkopt.
- Polewa: Czekoladę łączymy ze śmietanką w kąpieli wodnej, wykładamy na ciasto.