Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Przekładaniec chałwowy bez pieczenia

Przekładaniec chałwowy to warstwowe ciasto bez pieczenia, przygotowane na herbatnikach, przełożone pysznym kremem chałwowym. Ciasto świetnie smakuje i pięknie prezentuje się na talerzu. Dodatkowo nie wymaga pieczenia, więc idealnie sprawdzi się dla osób, które nie lubią piec.

Przekładaniec chałwowy bez pieczenia to ciasto, które można przygotować w dosłownie 15 minut! Wystarczy przygotować krem i przełożyć nim herbatniki. Po przygotowaniu ciasta należy je odstawić do lodówki najlepiej na całą noc, by herbatniki zmiękły. Wówczas ciasto jest smaczniejsze i lepiej się kroi.

PRZEKŁADANIEC CHAŁWOWY – PRZEPIS

Składniki

  • 1000 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g chałwy
  • 500 g masy krówkowej
  • 500 g serka mascarpone
  • ok 120 herbatników
  • 2/3 szklanki płatków migdałowych

Wykonanie

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone na puszystą masę. Kolejno dodajemy masę kajamową, mieszamy do połączenia. Chałwę kroimy na drobne kawałki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. 
  • Formę o wymiarach 24×35 cm wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, a na nich rozprowadzamy porcję masy. Kolejna warstwa herbatników, masa i tak dalej, do wyczerpania składników. 
  • Wierzch ciasta posypujemy prażonymi płatkami migdałów. 
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. 
Przekładaniec chałwowy bez pieczenia
Przekładaniec chałwowy bez pieczenia przepis
Przekładaniec chałwowy bez pieczenia
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jedenaście − cztery =