Przekładaniec chałwowy to warstwowe ciasto bez pieczenia, przygotowane na herbatnikach, przełożone pysznym kremem chałwowym. Ciasto świetnie smakuje i pięknie prezentuje się na talerzu. Dodatkowo nie wymaga pieczenia, więc idealnie sprawdzi się dla osób, które nie lubią piec.
Przekładaniec chałwowy bez pieczenia to ciasto, które można przygotować w dosłownie 15 minut! Wystarczy przygotować krem i przełożyć nim herbatniki. Po przygotowaniu ciasta należy je odstawić do lodówki najlepiej na całą noc, by herbatniki zmiękły. Wówczas ciasto jest smaczniejsze i lepiej się kroi.
PRZEKŁADANIEC CHAŁWOWY – PRZEPIS
Składniki
- 1000 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g chałwy
- 500 g masy krówkowej
- 500 g serka mascarpone
- ok 120 herbatników
- 2/3 szklanki płatków migdałowych
Wykonanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone na puszystą masę. Kolejno dodajemy masę kajamową, mieszamy do połączenia. Chałwę kroimy na drobne kawałki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
- Formę o wymiarach 24×35 cm wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, a na nich rozprowadzamy porcję masy. Kolejna warstwa herbatników, masa i tak dalej, do wyczerpania składników.
- Wierzch ciasta posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.