Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Przekładaniec chałwowy bez pieczenia

Przekładaniec chałwowy to warstwowe ciasto bez pieczenia, przygotowane na herbatnikach, przełożone pysznym kremem chałwowym. Ciasto świetnie smakuje i pięknie prezentuje się na talerzu. Dodatkowo nie wymaga pieczenia, więc idealnie sprawdzi się dla osób, które nie lubią piec.

Przekładaniec chałwowy bez pieczenia to ciasto, które można przygotować w dosłownie 15 minut! Wystarczy przygotować krem i przełożyć nim herbatniki. Po przygotowaniu ciasta należy je odstawić do lodówki najlepiej na całą noc, by herbatniki zmiękły. Wówczas ciasto jest smaczniejsze i lepiej się kroi.

PRZEKŁADANIEC CHAŁWOWY – PRZEPIS

Składniki

  • 1000 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g chałwy
  • 500 g masy krówkowej
  • 500 g serka mascarpone
  • ok 120 herbatników
  • 2/3 szklanki płatków migdałowych

Wykonanie

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone na puszystą masę. Kolejno dodajemy masę kajamową, mieszamy do połączenia. Chałwę kroimy na drobne kawałki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. 
  • Formę o wymiarach 24×35 cm wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, a na nich rozprowadzamy porcję masy. Kolejna warstwa herbatników, masa i tak dalej, do wyczerpania składników. 
  • Wierzch ciasta posypujemy prażonymi płatkami migdałów. 
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. 
Przekładaniec chałwowy bez pieczenia
Przekładaniec chałwowy bez pieczenia przepis
Przekładaniec chałwowy bez pieczenia

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × jeden =