Pyszne jabłka w cieście to super pomysł na śniadanie, słodki obiad czy kolację. To super pomysł na posiłek nie tylko dla dzieci, ale również dla dorosłych. Jabłka smażone w cieście są niesamowite w smaku, a także bardzo łatwe do zrobienia.
Domowe jabłka smażone w cieście to również fajna i słodka przekąska na różnego rodzaju domowe przyjęcia i rodzinne imprezy. Przekonacie się sami, jakie są pyszne i jak szybko znikają z talerza.
JABŁKA W CIEŚCIE – PRZEPIS
Składniki
- 4 jabłka
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko rozmiar L
- 100 ml mleka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder
- olej
Wykonanie
- Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki.
- Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Wbić jajko, wlać wodę, mleko, wsypać cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Całość wymieszać do połączenia składników.
- Na patelni rozgrzać olej. Kawałki jabłek kolejno obtaczać w cieście i przekładać na patelnie. Smażyć do zarumienienia z obu stron.
- Usmażone jabłka w cieście odsączyć na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.