Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery Przekąski

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

Pyszne jabłka w cieście to super pomysł na śniadanie, słodki obiad czy kolację. To super pomysł na posiłek nie tylko dla dzieci, ale również dla dorosłych. Jabłka smażone w cieście są niesamowite w smaku, a także bardzo łatwe do zrobienia. 

Domowe jabłka smażone w cieście to również fajna i słodka przekąska na różnego rodzaju domowe przyjęcia i rodzinne imprezy. Przekonacie się sami, jakie są pyszne i jak szybko znikają z talerza. 

JABŁKA W CIEŚCIE – PRZEPIS

Składniki

  • 4 jabłka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko rozmiar L
  • 100 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • olej

Wykonanie

  • Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Wbić jajko, wlać wodę, mleko, wsypać cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Całość wymieszać do połączenia składników. 
  • Na patelni rozgrzać olej. Kawałki jabłek kolejno obtaczać w cieście i przekładać na patelnie. Smażyć do zarumienienia z obu stron.
  • Usmażone jabłka w cieście odsączyć na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 
Jabłka w cieście na naleśniki
Jabłka w cieście naleśnikowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 17

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery + piętnaście =