Pyszne, delikatne i pulchniutkie pączki pieczone a’la muffinki. To nieco zdrowsza alternatywa tradycyjnych pączków, pieczonych na głębokim tłuszczu. Te pączusie pieczone są naprawdę przepyszne i chociaż niektórzy twierdzą, że pączki muszą być smażone, to ja mam inne zdanie i serdecznie polecam Wam ten przepis!
Nam bardzo posmakowały pączki pieczone i na pewno będą gościć u nas w domu często. Są znacznie zdrowsze, a do tego mięciutkie, pulchniutkie i proste w przygotowaniu. Zapraszam i Was do wypróbowania przepisu!
PĄCZKI PIECZONE A’LA MUFFINKI – PRZEPIS
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 10 g drożdży instant
- 100 g drobnego cukru
- 60 g masła
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
Dodatkowo
- cukier puder
- marmolada
- jajko do smarowania
Wykonanie
- Do ciepłego (niegorącego) mleka dodajemy łyżkę cukru oraz drożdże. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtka, sól oraz rozczyn. Całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota, w międzyczasie dodajemy płynne masło.
- Gotowe ciasto przekładamy do miski posypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
- Kiedy ciasto urośnie, odrywamy kawałki ciasta, najlepiej za pomocą łyżki. Każdą porcję ciasta delikatnie zagniatamy, formując placek. Na środek nakładamy porcję marmolady o ulubionym smaku i zlepiamy brzegi, formując kulkę.
- Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami, a w nich układamy nadziane pączki.
- Blaszkę z pączkami odstawiamy do wyrośnięcia na 25 minut, przykrywając je ściereczką.
- Pączki przed pieczeniem smarujemy jajkiem. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.