Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Sernik borówkowy

Sernik borówkowy

Sernik jest jednym z najbardziej lubianych wypieków. Nic w tym dziwnego, ponieważ ten słodki przysmak jest przepyszny, pięknie wygląda i sprawdza się doskonale jako deser na różne okazje.

Dziś mamy dla Was przepis na idealny sernik z dodatkiem borówek i polewy z białej czekolady. Dodatek owoców dodaje sernikowi lekkości i orzeźwienia. Polewa z białej czekolady dodatkowo podkręca smak ciasta i odrgywa rolę dekoracyjną. Jeśli szukacie pomysłu na pyszne ciasto na jakąś szczególną okazję lub po prostu do popołudniowej filiżanki kawy, sernik borówkowy sprawdzi się idealnie.

SERNIK BORÓWKOWY PRZEPIS

Składniki

Spód

  • 200 g zbożowych ciasteczek
  • 100 g masła

Masa

  • 5 jajek
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 500 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
  • 80 g mleka w proszku
  • 160 g cukru

Dodatkowo

  • ok. 250 g borówek
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 60 ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy spód do ciasta. Ciasteczka zbożowe kruszymy na piasek, dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia.

  2. Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy masę ciasteczkową i ugniatamy. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

  3. Czas na masę serową. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do miski i krótko miksujemy tylko do połączenia.

  4. Powstałą masę przelewamy na podpieczony spód. Na górze układamy umyte i osuszone borówki.

  5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 40 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 35 minut.

  6. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.

  7. Wykończenie ciasta, czyli polewa czekoladowa. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką. Polewamy przestygnięty sernik.
Sernik borówkowy przepis
przepis na sernik borówkowy

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 31

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

18 − trzy =