Banoffee Pie to bardzo słodkie i smaczne ciasto, którego przygotowanie nie wymaga dużo czasu i specjalnych zdolności kulinarnych. Ciasto doskonale sprawdzi się na różne okazje, jak i bez okazji, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy.
Przepis na Banoffee Pie jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Ciasto składa się z mięciutkiego biszkoptu przełożonego masą krówkową, plastrami bananów i pyszną masą śmietankową. Wierzch zdobią wiórki gorzkiej czekolady. Serdecznie polecam wypróbować!
BANOFFEE PIE PRZEPIS
Czas przygotowania: 30 min. | Czas pieczenia: 25 min. | Liczba porcji: tortownica 18 cm
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka (temp. pokojowa)
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Masa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 2 banany
- 1/2 puszki masy krówkowej
- 50 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie
1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodaj cukier. Nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo żółtka i olej. Na koniec wsyp przesianą mąkę i całość delikatne wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki.
2. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 18 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 25 minut.
3. Na przestygniętym biszkopcie rozprowadź masę krówkową, a na niej poukładaj pokrojone w plastry banana.
4. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Masę wyłóż na ciasto. Wierzch posyp startą na tarce czekoladą.
5. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.