Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Przepis na Banoffee Pie

Przepis na Banoffee Pie

Banoffee Pie to bardzo słodkie i smaczne ciasto, którego przygotowanie nie wymaga dużo czasu i specjalnych zdolności kulinarnych. Ciasto doskonale sprawdzi się na różne okazje, jak i bez okazji, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy.

Przepis na Banoffee Pie jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Ciasto składa się z mięciutkiego biszkoptu przełożonego masą krówkową, plastrami bananów i pyszną masą śmietankową. Wierzch zdobią wiórki gorzkiej czekolady. Serdecznie polecam wypróbować!

BANOFFEE PIE PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min. | Czas pieczenia: 25 min. | Liczba porcji: tortownica 18 cm

Składniki

Biszkopt

  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Masa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 2 banany
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 50 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie

1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodaj cukier. Nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo żółtka i olej. Na koniec wsyp przesianą mąkę i całość delikatne wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki.

2. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 18 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 25 minut.

3. Na przestygniętym biszkopcie rozprowadź masę krówkową, a na niej poukładaj pokrojone w plastry banana.

4. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Masę wyłóż na ciasto. Wierzch posyp startą na tarce czekoladą.

5. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Banoffee Pie

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 × trzy =