Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Puszyste racuchy z rabarbarem

Puszyste racuchy z rabarbarem

Racuchy to pyszne placuszki, które chyba każdy z nas uwielbia. Najpopularniejsze są racuchy z jabłkami, ale możemy również użyć innych dodatków takich jak banany, kiwi czy rabarbar! Dziś mam dla Was przepis na puszyste racuchy z rabarbarem, które wyśmienicie smakują i błyskawicznie znikają z talerzy. Kwaskowaty posmak rabarbaru idealnie komponuje się z ciastem drożdżowym i tworzy wspaniałe połączenie smakowe, któremu nie sposób się oprzeć.

RACUCHY Z RABARBAREM PRZEPIS

Składniki

Rozczyn

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 2 łodygi rabarbaru
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

1. Rozczyn: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na ok. 10 minut.

2. Ciasto: do miski wsypać mąkę, dodać cukier oraz sól i wymieszać. Następnie wbić jajko, wlać mleko oraz rozczyn. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.

3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

4. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałeczki. Wrzucić do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.

5. Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki wykładać porcjami ciasto. Smażyć z obu stron na rumiano na średniej mocy palnika.

6. Po usmażeniu racuchy odsączyć na ręczniku papierowym.

7. Posypać cukrem pudrem.

Puszyste racuchy z rabarbarem przepis
placki z rabarbarem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 11

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście − 2 =