Imprezowe mini pizze to świetna przekąska na każdą okazję. Idealnie sprawdzą się na domową imprezę, spotkanie z przyjaciółmi a nawet jako przekąska do pracy.
Te małe pizzerinki są bardzo mięciutkie, puszyste i dodatkowo bardzo łatwe w przygotowaniu. Bardzo szybko znikają z talerzy, ale to dobrze, bo to znak, że smakują. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA IMPREZOWE MINI PIZZE
Składniki
CIASTO
- 300 g mąki pszennej
- 100 ml wody
- 30 g masła
- 1 jajko
- 8 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
DODATKOWO
- 180 g szynki w plasterkach
- 180 g sera żółtego w plasterkach
- ketchup
- oliwki
* z porcji wychodzi około 50 sztuk.
Wykonanie
- Do dużej miski wlać wodę, dodać cukier, drożdże, łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Po upływie czasu dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 h.
- Ciasto umieścić na stolnicy, rozwałkować na placek o grubości ok. 4-5 mm. Przy pomocy szklanki wykrawać koła.
- Ser i szynkę pokroić w paseczki, oliwki w krążki.
- Na wykrojonych kółeczkach umieścić po odrobinie ketchupu, rozsmarować. Następnie wyłożyć ser, szynkę, oraz oliwki.
- Pizzerinki pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 18-20 min w 180°C