
Roladki z porem i pieczarkami to świetny pomysł na smaczny obiad. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i stanowią fajną alternatywę dla tradycyjnych kotletów. Roladki są bardzo aromatyczne, soczyste i idealnie doprawione. Dodatek farszu pieczarkowo-porowego jeszcze bardziej podbija ich cudowny smak.
Poniżej zaprezentuję Wam pyszny przepis na drobiowe roladki z pieczarkami i porem w chrupiącej panierce. Świetnie sprawdzą się na niedzielny obiad i nie tylko. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA ROLADKI Z POREM I PIECZARKAMI
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1/2 pora
- 1 serek topiony
- 200 g pieczarek
- 1 łyżeczka masła
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie
- Fileta z kurczaka dzielimy na porcie i rozbijamy jak na tradycyjne kotlety. Doprawiamy z obu stron przyprawą do kurczaka, papryką słodką, solą oraz pieprzem.
- Pieczarki kroimy w kosteczkę, podsmażamy na odrobinie masła. Do duszących się pieczarek dodajemy posiekanego pora. Pod koniec smażenia doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Na każdy kawałek mięsa wykładamy pieczarki uduszone z porem, a następnie kawałek serka topionego. Całość zwijamy w roladki.
- Jajko z dodatkiem mleka roztrzepujemy. Na kolejny talerz przesypujemy bułkę tartą. Roladki panierujemy kolejno w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy roladki na złoty kolor z każdej strony.