Sałatka brokułowo – orzeszkowa to pyszna sałatka warstwowa, idealna na różnego rodzaju imprezy czy święta! Sałatka pięknie prezentuje się na stole, jest bardzo oryginalna i ciekawa w smaku.
Przepis na sałatkę z brokułem, kurczakiem i orzechami w panierce jest bardzo porosty, a sama sałatka robi wrażenie wizualne i smakowe. Polecam ten przepis! Sałatka z brokułem z pewnością zrobi wrażenie na waszych gościach!
SAŁATKA BROKUŁOWO – ORZESZKOWA – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 brokuł
- 5 jajek
- 150 g orzeszków ziemnych w panierce
- 150 g sera sałatkowego
- 2 łyżki majonezu
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- przyprawa gyros
- czosnek granulowany
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
- Kurczaka umyć, pokroić w kostkę i doprawić przyprawą gyros, słodką papryką, czosnkiem granulowanym. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć przyprawionego kurczaka i podsmażyć.
- W garnku zagotować wodę z odrobiną soli, cukru oraz soku z cytryny. Na gotującą się wodę przełożyć podzielonego na różyczki brokuła i gotować ok 6 minut. Odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ser sałatkowy również pokroić w kostkę.
- Do jogurtu naturalnego dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu, wymieszać.
- Sałatkę układać warstwowo: kurczak, jajka, brokuł, sos, ser sałatkowy, orzeszki ziemne w panierce, posiekany szczypiorek.