Zapiekanka brokułowa polana to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smakuje naprawdę rewelacyjnie. Wystarczy tylko kilka ogólnodostępnych składników i można w szybki sposób wyczarować pyszne i sycące danie na kilka dni. Zapiekanka nie traci smaku po odgrzaniu! Jeśli lubicie takie dania z piekarnika, ta zapiekanka z brokułem z pewnością przypadnie wam do gustu.
ZAPIEKANKA BROKUŁOWA POLANA PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 200 g makaronu
- 1 mały brokuł
- 250 g pieczarek
- 150 g tartej mozzarelli
- 1/2 puszki kukurydzy konserowej
- 1 cebula
Sos
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
Przyprawy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Przygotowanie
1. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić curry, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Usmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.
2. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na odrobinie masła. Następnie dodać pokrojone pieczarki i dusić do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec całość doprawić solą oraz pieprzem.
3. Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
4. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
5. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
6. Majonez wymieszać z ketchupem, suszoną bazylią, solą oraz pieprzem tworząc sos.
7. Do naczynia żaroodpornego wsypać ugotowany makaron. Następnie wyłożyć sos, pieczarki, kurczaka, kukurydzę oraz brokuła. Wierzch posypać tartą mozzarellą.
8. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30 minut.