Sałatka perłowa to doskonały wybór dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Nazwa sałatki wzięła się od jednego ze składników, a mianowicie chodzi tu o cebulkę perłową marynowaną.
Cebulka perłowa marynowana ma wyjątkowy i bardzo charakterystyczny smak. Jest lekko słodka i chrupiąca. W połączeniu z pozostałymi składnikami, które znajdziecie poniżej tworzy niebanalne danie, które oczaruje nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jeśli szukasz pomysłu na niebanalną sałatkę na imprezę lub po prostu na kolację, sałatka z cebulką perłową sprawdzi się doskonale.
SAŁATKA PERŁOWA PRZEPIS
Składniki
- 250 g szynki konserwowej
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 2/3 słoiczka cebulki perłowej marynowanej
- 5 jajek
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 cebula czerwona
Sos
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz z łupin i pokrój w kosteczkę.
- Szynkę konserwową również pokrój w kostkę.
- Cebulkę perłową, selera konserwowego oraz kukurydzę odsącz z zalewy.
- Cebulę czerwoną obierz i pokrój na drobne kawałki.
- Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, solą oraz pieprzem.
- Do miski przełóż wszystkie składniki, dodaj przygotowany sos i wymieszaj.