Sałatka ze szpinakiem, serem feta, suszonymi pomidorami i słonecznikiem to prosta i szybka przekąska, idealna na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Wystarczy dosłownie kilka minut przygotowań i możemy rozkoszować się jej cudownym smakiem. Ja podaje ją w towarzystwie grzanek czosnkowych. Pychotka!
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM – PRZEPIS
Składniki
- świeży szpinak 150 g
- ser feta – 100 g
- suszone pomidory – 10 sztuk
- ziarna słonecznika – 20 g
Sos:
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- musztarda – 1 łyżka
- miód – 1 łyżka
- pieprz
Przygotowanie
- Szpinak dokładnie umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i ułożyć na talerzu.
- Ser feta pokroić w kosteczkę, wyłożyć na szpinak.
- Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałeczki. Wyłożyć na talerz.
- Posypać ziarnami słonecznika.
- Składniki na sos połączyć ze sobą i polać całość przed podaniem.