Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Babka z polewą karmelowo – czekoladową

Rewelacyjna babka z polewą karmelowo-czekoladową to prawdziwa uczta dla podniebienia. A co najważniejsze, można ją przygotować w bardzo prosty sposób.

Babka jest bardzo pulchniutka, mięciutka i wykończona pyszną polewą z krówek, a następnie czekolady. Całość smakuje obłędnie! Chce się przekonać? Zapraszam na przepis!

BABKA Z POLEWĄ KARMELOWO – CZEKOLADOWĄ

Składniki

  • 110 g mąki
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 250 g krówek
  • 200 g czekolady (100 g mlecznej + 100 g deserowej)
  • 6 łyżek mleka zagęszczonego niesłodzonego

Wykonanie

  • Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Pod koniec wsypujemy mąkę, mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy.
  • Otrzymaną masę jajeczną przekładamy do formy 22×10 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
  • Cukierki krówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 3 łyżek mleka zagęszczonego. Rozpuszczoną polewę krówkową rozprowadzamy na przestygniętym cieście. Całość wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 3 łyżek mleka zagęszczonego. Otrzymaną polewę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwadzieścia + dziewięć =