W tym wpisie nasze ulubione spaghetti z pieczarkami. Pyszne i pożywne danie obiadowe, które jest łatwe w przygotowaniu, szybkie i bardzo smaczne.
Bardzo często, kiedy nie mam pomysłu na obiad, przygotowuję właśnie spaghetti z pieczarkami. Zazwyczaj szykuję większą porcję, by mieć obiad na dwa dni. Danie to jest bardzo łatwe do odgrzania i świetnie smakuje nawet na drugi dzień.
Jeśli jesteście miłośnikami spaghetti i macie ochotę na skosztowanie mojej wersji tego dania, serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem. Smacznego!
PRZEPIS NA SPAGHETTI Z PIECZARKAMI
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 250 g pieczarek
- 1 marchewka
- garść kukurydzy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 350 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie masła. Między czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusić do zarumienienia.
- Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę, pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię do cebuli i dusić aż woda odparuje.
- Mięso doprawiamy papryką słodką, solą oraz pieprzem. Przekładamy na patelnię z pozostałymi składnikami. Dodajemy również passate, koncentrat pomidorowy, kukurydzę, oregano i bazylię. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut.
- Makaron do spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Podajemy z gotowym sosem, posypujemy opcjonalnie serem żółtym i świeżą pietruszką.