Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Młoda kapusta z boczkiem i ziemniakami

Młoda kapusta z boczkiem i ziemniakami

Młoda kapusta z boczkiem i ziemniakami to pyszny wiosenny obiad, który chyba każdy uwielbia. Delikatna i soczysta kapusta w połączeniu z boczkiem, cebulką i młodymi ziemniakami smakuje naprawdę rewelacyjnie.

To danie nie tylko rozpieszcza nasze podniebienia, ale również niesie zapach ciepłych i słonecznych dni. Gorąco zachęcam do zapoznania się z przepisem!

MŁODA KAPUSTA Z BOCZKIEM I ZIEMNIAKAMI – PRZEPIS

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 8-10 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 150 g boczku w słupkach
  • 250 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka

Wykonanie

  1. Ziemniaki obrać, przekroić na połówki i przełożyć do garnka. Zalać wodą, posolić i ugotować.

  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę drobno posiekać, za pomocą noża lub na mandolinie. Kapustę z marchewkę przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować pod przykryciem około 6 minut.

  3. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelnię przełożyć boczek, podsmażyć kilka minut, dodać cebulę i razem dusić do uzyskania złocistego koloru. 

  4. Ugotowane ziemniaki przełożyć na patelnie, podsmażyć razem kilka minut. 

  5. Ugotowaną kapustę przełożyć na patelnię, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką, przemieszać i gotować kilka minut. 
Młoda kapusta z boczkiem i ziemniakami przepis
Przepis na młoda kapustę z boczkiem i ziemniakami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.9 / 5. Oddanych głosów: 20

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy × trzy =