Chłodnik litewski to bardzo smaczny pomysł na obiad, szczególnie w ciepłe dni. Jest bardzo orzeźwiający, sycący i bardzo smaczny. Nie wymaga dużego nakładu pracy ani skomplikowanych składników. Ten szybki chłodnik z buraków robi się naprawdę ekspresowo!
Domowy chłodnik to prawdziwa bomba witaminowa! Serwowany z jajkiem jest naprawdę sycący. Dodatek świeżego koperku oraz szczypiorku nadaje mu cudownego zapachu i smaku. Zachęcam każdego z Was do wypróbowania przepisu!
PRZEPIS NA SZYBKI CHŁODNIK Z BURAKÓW
Składniki
- 1 pęczek botwinki z kilkoma buraczkami
- 500 ml bulionu warzywnego
- 400 g śmietany 18%
- 400 g kefiru
- 2 ogórki gruntowe
- pęczek rzodkiewki
- 1 łyżeczka octu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 ugotowane jajka
- koperek
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Liście i łodygi buraczków siekamy za pomocą noża. Buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
- Do garnka przelewamy bulion, przekładamy pokrojone buraczki i podgrzewamy na większej mocy palnika. Doprowadzamy do zagotowania.
- Gdy całość zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 10 minut.
- Po upływie czasu do garnka przekładamy posiekane łodygi i liście buraków. Całość razem gotujemy jeszcze przez 5 minut. Przygotowany wywar odstawiamy do przestygnięcia.
- Do przestygniętego wywaru dodajemy śmietanę, kefir, pokrojonego w kosteczkę ogórka i rzodkiewkę, posiekany szczypiorek, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz odrobinę octu. Całość mieszamy i odstawiamy do schłodzenia do lodówki.
- Chłodnik podajemy z ugotowanym jajkiem.