Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery Przekąski

Drożdżówka z budyniem i jabłkami

drożdżówka z budyniem i jabłkami

Drożdżówka z budyniem i jabłkami to jedno z ulubionych ciast moich domowników. Przyznam szczerze, że ja również lubię je piec, ponieważ mam pewność, że każdemu będzie smakowało. Bardzo lubię takie proste wypieki, moim zdaniem takie są najsmaczniejsze. Taka domowa drożdżówka z jabłkami sprawdzi się idealnie jako słodka kolacja, przekąska do pracy czy szkoły.

Tym razem postawiłam na drożdżówkę z budyniem i jabłkami. Moim zdaniem to idealne połączenie. Drożdżówka jest puszysta, delikatna, a zarazem wilgotna. Smakuje obłędnie, sprawdźcie sami!

DROŻDŻÓWKA Z BUDYNIEM I JABŁKAMI

Składniki

CIASTO

  • 250 g mąki pszennej 
  • 25 g otrębów pszennych – można zastąpić mąką
  • jajko
  • 7 g drożdży instant
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki płynnego masła
  • pół szklanki ciepłego mleka

NADZIENIE

  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru – 20 g
  • 2 jabłka

Przygotowanie

CIASTO

  • Mleko należy odrobię podgrzać. Tak by było ciepłe, ale nie gorące. Wsypać suche drożdże, łyżkę mąki i cukru. Wymieszać łyżeczką, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować – ok. 10-15 minut.  
  • Mąkę przesiać przez sitko, dodać resztę mąki i cukru, otręby, masło, jajko, wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość – ok. 1 godzina. 

NADZIENIE

  • Budyń wykonać zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając jednak 200 ml mleka.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z przygotowanym budyniem. Pozostawiać do ostygnięcia. 

Wykonanie

  • Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 4:1. Mniejszą część rozwałkować na wielkości nieco większą niż dno blaszki. Umieścić w blaszce wyłożonej papierem. 
  • Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt. Na cieście wysmarować nadzienie. Ważne jest to by nadzienie nie było zimne ani gorące. 
  • Ciasto złożyć na pół, a następnie jeszcze raz na pół wzdłuż dłuższej krawędzi. 
  • Przekroić na 3 części wzdłuż dłuższej krawędzi. Zapleść tradycyjny warkocz. Przełożyć do blaszki, na wcześniej umieszczone ciasto.   
  • Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół), piec przez 20 minut. Następnie włączyć grzanie tylko od dołu i piec kolejne 20 minut. 
Drożdżówka z budyniem i jabłkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

czternaście − 5 =