Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Szybki chłodnik z buraków

Szybki chłodnik z buraków

Chłodnik litewski to bardzo smaczny pomysł na obiad, szczególnie w ciepłe dni. Jest bardzo orzeźwiający, sycący i bardzo smaczny. Nie wymaga dużego nakładu pracy ani skomplikowanych składników. Ten szybki chłodnik z buraków robi się naprawdę ekspresowo!

Domowy chłodnik to prawdziwa bomba witaminowa! Serwowany z jajkiem jest naprawdę sycący. Dodatek świeżego koperku oraz szczypiorku nadaje mu cudownego zapachu i smaku. Zachęcam każdego z Was do wypróbowania przepisu!

PRZEPIS NA SZYBKI CHŁODNIK Z BURAKÓW

Składniki

  • 1 pęczek botwinki z kilkoma buraczkami
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 400 g śmietany 18%
  • 400 g kefiru
  • 2 ogórki gruntowe
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 ugotowane jajka
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Liście i łodygi buraczków siekamy za pomocą noża. Buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
  • Do garnka przelewamy bulion, przekładamy pokrojone buraczki i podgrzewamy na większej mocy palnika. Doprowadzamy do zagotowania.
  • Gdy całość zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 10 minut.
  • Po upływie czasu do garnka przekładamy posiekane łodygi i liście buraków. Całość razem gotujemy jeszcze przez 5 minut. Przygotowany wywar odstawiamy do przestygnięcia.
  • Do przestygniętego wywaru dodajemy śmietanę, kefir, pokrojonego w kosteczkę ogórka i rzodkiewkę, posiekany szczypiorek, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz odrobinę octu. Całość mieszamy i odstawiamy do schłodzenia do lodówki.
  • Chłodnik podajemy z ugotowanym jajkiem.
Szybki chłodnik z buraków
Szybki chłodnik z buraków

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście − 4 =