Ciasto francuskie to świetny wynalazek, który można wykorzystać do wielu smacznych przekąsek. Takie przystawki to fajny pomysł na różnego rodzaju domowe imprezy czy rodzinne spotkania.
Mini zapiekanki z ciasta francuskiego są bardzo szybkie w przygotowaniu i nie potrzebują wielu składników. Do ich wykonania potrzebne nam będzie ciasto francuskie, kilka plastrów szynki, sera żółtego oraz cebula dymka. Całość serwuje się z ketchupem oraz majonezem.
Takie szybkie mini zapiekanki smakują obłędnie, a czas ich przygotowania to niecałe 10 minut + oczywiście czas pieczenia. Świetnie smakują w wersji na ciepło, jak i na zimno.
PRZEPIS NA SZYBKIE MINI ZAPIEKANKI
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 plastrów szynki
- 5 plastrów żółtego sera
- pęczek dymki
- majonez
- ketchup
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i kroimy na małe kwadraciki. Kawałki ciasta francuskiego wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdy kwadracik smarujemy ketchupem.
- Szynkę oraz ser żółty kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na każdy kawałek ciasta francuskiego. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 15-20 minut.
- Gotowe zapiekanki polewamy ketchupem i majonezem oraz dekorujemy posiekaną dymką.