Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

Prosty i szybki przepis na biszkopt z truskawkami. Ciasto jest puszyste, wilgotne, a dodatek truskawek nadaje całości słodko kwaśnego posmaku.

Biszkopt z truskawkami to ciasto, które przygotujecie w mgnieniu oka. Warto sięgnąć po ten przepis, kiedy w drzwiach pojawią się niezapowiedziani goście, lub gdy mamy ochotę na coś słodkiego do popołudniowej kawy czy herbaty. Jeśli nie macie truskawek, z powodzeniem możecie użyć innych owoców, takich jak, maliny, borówki czy wiśnie. W każdej wersji będzie smakować wyśmienicie.

Polecamy również: Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS

Składniki

  • 5 jajek
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 300 g truskawek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Jajka ucieram z cukrem na jasną, puszystą masę.
  2. Następnie zmniejszam obroty miksera i naprzemiennie dodaję mleko oraz olej. Miksuję do połączenia składników.
  3. Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia i wsypuję do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszam drewnianą łyżką tylko do połączenia.
  4. Gotową masę przekładam do formy (24×35 cm) wyścieloną papierem do pieczenia.
  5. Truskawki myję, osuszam i usuwam szypułki. Kroję na połówki i wykładam na ciasto.
  6. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekę przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto posypuję cukrem pudrem.
Biszkopt z truskawkami przepis
Przepis na biszkopt z truskawkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 10

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa − dwa =