Prosty i szybki przepis na biszkopt z truskawkami. Ciasto jest puszyste, wilgotne, a dodatek truskawek nadaje całości słodko kwaśnego posmaku.
Biszkopt z truskawkami to ciasto, które przygotujecie w mgnieniu oka. Warto sięgnąć po ten przepis, kiedy w drzwiach pojawią się niezapowiedziani goście, lub gdy mamy ochotę na coś słodkiego do popołudniowej kawy czy herbaty. Jeśli nie macie truskawek, z powodzeniem możecie użyć innych owoców, takich jak, maliny, borówki czy wiśnie. W każdej wersji będzie smakować wyśmienicie.
Polecamy również: Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym
BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS
Składniki
- 5 jajek
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 300 g truskawek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Jajka ucieram z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Następnie zmniejszam obroty miksera i naprzemiennie dodaję mleko oraz olej. Miksuję do połączenia składników.
- Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia i wsypuję do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszam drewnianą łyżką tylko do połączenia.
- Gotową masę przekładam do formy (24×35 cm) wyścieloną papierem do pieczenia.
- Truskawki myję, osuszam i usuwam szypułki. Kroję na połówki i wykładam na ciasto.
- Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekę przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto posypuję cukrem pudrem.