Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Bananowa fantazja

Bananowa fantazja

Bananowa fantazja to przepyszne ciasto z bananami, które zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wymagające podniebienia. Bardzo łatwe w wykonaniu, delikatne i niezwykle aromatyczne. Dodatkowo cudownie prezentuje się na stole.

Przepis na ciasto bananowa fantazja nie jest skomplikowany i z łatwością każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. W moim domu to ciasto stało się numerem 1 jeśli chodzi o wypieki. Uwielbiane zarówno przez dzieci i dorosłych, ciasto zawsze jako pierwsze znika z talerza. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

BANANAOWA FANTAZJA PRZEPIS

Składniki

Biszkopt czekoladowy

  • 120 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 40 g kakao
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 galaretki agrestowe
  • 700 ml gorącej wody
  • mleko do namoczenia biszkoptów

Przygotowanie

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim.

2. Kolejno do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość delikatnie wymieszać do połączenia przy pomocy drewnianej łyżki.

3. Masę przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.

4. Upieczony biszkopt pozostawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na 2 blaty.

5. Śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder przełożyć do miski i ubić na puszystą masę. Na koniec dodać startą na tarce czekoladą oraz śmietan-fix. Zmiksować krótko do połączenia.

6. Na jeden blat biszkopta wyłożyć połowę przygotowanej masy. Następnie na masie ułożyć namoczone w mleku biszkopty. Na biszkopty wyłożyć pozostałą masę, a na nią drugi blat ciasta.

7. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.

8. Banany obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na cieście i całość zalać tężejącą galaretką.

9. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.

Bananowa fantazja przepis
ciasto z bananami
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *