Proste i smaczne przepisy!

Przekąski Wypieki

Ekspresowe roladki makowe

Ekspresowe roladki makowe to świetna przekąska na świąteczny stół i nie tylko. Są one bardzo szybkie i łatwe do zrobienia, a do ich przygotowania potrzeba zaledwie 3 składników. Roladki makowe z ciasta francuskiego można przygotować w dosłownie 5 minut + 15 minut pieczenia. Moim zdaniem to bardzo krótko na tak smaczną przekąskę.

Te ekspresowe roladki makowe idealnie sprawdzą się w przypadku niezapowiedzianych gości, jako słodka przekąska do kawy czy herbaty. Zapraszam na przepis!

EKSPRESOWE ROLADKI MAKOWE – PRZEPIS

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 400 g masy makowej
  • 1 żółtko do posmarowania

Wykonanie

  • Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, posmarować masą makową.
  • Zwinąć w roladę, delikatnie dociskając, a następnie pokroić na roladki o grubości około 1-2 cm.
  • Roladki wyłożyć na blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym żółtkiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 15 minut, do zarumienienia.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć × 3 =