Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Borówkowiec

Borówkowiec

Borówkowiec to proste do przygotowania ciasto z borówkami, które znika z talerzy w oka mgnieniu. Ciasto pięknie wygląda, jest nie za słodkie i doskonale nadaje się na każdą okazję.

Do przygotowania tego ciasta można użyć świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich (mrożone należy rozmrozić). Zachęcam do wypróbowania przepisu na to pyszne ciasto z borówkami, ponieważ u nas w domu cieszy się bardzo dużym uznaniem, więc może i wam przypadnie do gustu.

BORÓWKOWIEC PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 120 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • 30 g kakao
  • szczypta soli

Masa borówkowa

  • 400 g borówek
  • 800 g jogurtu borówkowego/jagodowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki gorącej wody

Masa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej

Przygotowanie

Biszkopt:

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie już szklista, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółta, jedno po drugim.
  • Do masy jajecznej wsypać mąkę i kakao. Całość delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
  • Masę przełożyć do formy o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25 minut, grzanie góra-dół.
  • Biszkopt po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.

Masa borówkowa:

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
  • Borówki zblendować na mus.
  • Do miski przełożyć jogurt borówkowy/jagodowy, dodać mus i całość wymieszać mikserem na małych obrotach.
  • Pod koniec miksowania wlać tężejącą żelatynę.
  • Tak przygotowaną masę wstawić na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie masę wyłożyć na jeden płat biszkopta.
  • Całość ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy borówkowej.

Masa śmietankowa:

  • Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix dla usztywnienia masy.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i masę borówkową przykryć drugim płatem biszkopta. Po biszkopcie rozprowadzić masę śmietankową.
  • Wierzch ciasta udekorować startą na tarce czekoladą.
  • Ciasto ponownie wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
ciasto z borówkami
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *