Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne Przekąski

Sajgonki – prosty przepis

sajgonki - prosty przepis

Sajgonki to bardzo popularne danie kuchni chińskiej, które w ostatnim czasie coraz częściej pojawia się również w naszym kraju. Można zamówić je w wielu restauracjach czy barach. Co Wy na to, by przyszykować je w domu?

Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na domowe sajgonki, które z pewnością zachwycą Was swoim smakiem. Są naprawdę łatwe w przygotowaniu, może i nieco pracochłonne, ale warto poświęcić każdą chwilę na ich wykonanie. Domowe sajgonki sprawdzą się idealnie na romantyczną kolację, czy domową imprezę. Stanowią fajną przekąskę, którą serwuje się z sosem sojowym, czy też sosem słodko-kwaśnym. Zapraszam na przepis!

SAJGONKI – PROSTY PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 marchewki
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g makaronu ryżowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki grzybów mun
  • sól
  • pieprz
  • 1 opakowanie papieru ryżowego


Wykonanie

  • Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię z odrobiną oleju. Następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do cebuli, całość dusimy kilka minut.
  • Kolejno na patelnię przekładamy mięso wołowe. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Podsmażamy na rumiano.
  • Kapustę pekińską siekamy i przekładamy na patelnię z mięsem i warzywami.
  • Grzyby mun przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron również gotujemy tak, jak jest napisane na opakowaniu.
  • Makaron oraz grzyby przekładamy na patelnię, całość mieszamy do połączenia składników.
  • Papier ryżowy kolejno namaczamy w wodzie. Wykładamy porcję przygotowanego farszu, a następnie zwijamy w ruloniki, tak jak w przypadku tradycyjnych krokietów.
  • Na rozgrzany olej kładziemy sajgonki i podsmażamy na złoty kolor. Serwujemy z sosem sojowym.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery × 5 =