Rolada szpinakowa to bardzo smaczna przekąska, która doskonale sprawdzi się na przyjęcia i imprezy rodzinne. Wypełniona kremowym serkiem z dodatkiem żółtego sera i szynki smakuje wyśmienicie i z pewnością posmakuje gościom.
Przepis na roladę szpinakową jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Składniki do jej przygotowania znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Rolada oprócz doskonałego smaku, równie pięknie prezentuje się na stole i zwraca uwagę gości. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawą przekąskę imprezową, polecam przygotować tą pyszną roladę szpinakową z szynką i serem.
ROLADA SZPINAKOWA PRZEPIS
Składniki
- 150 g świeżego szpinaku
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
Dodatkowo
- 300 g serka śmietankowego
- kilka plastrów szynki
- kilka plastrów żółtego sera
Przygotowanie
1. Do wysokiego naczynia przełożyć szpinak, dodać cukier, żółtka oraz wlać mleko. Całość zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera. Następnie dodać przesianą mąkę i całość wymieszać do połączenia składników.
2. Białka jajek ubić z dodatkiem szczypty soli na puszystą pianę. Następnie ubite białka przełożyć do masy szpinakowej i delikatnie całość wymieszać drewnianą łyżką.
3. Blaszkę z piekarnika, tą dużą, wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć na nią masę szpinakową. Rozprowadzić po całej powierzchni i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół.
4. Po upieczeniu ciepłe ciasto zdjąć z blachy i zwinąć w rulon razem z papierem. Odstawić do całkowitego przestygnięcia.
5. Gdy ciasto będzie już zimne, rozwinąć je na blacie i posmarować serkiem śmietankowym. Następnie na całej powierzchni rozłożyć plastry szynki oraz sera żółtego. Całość zwinąć w rulon, delikatnie dociskając by rolada się skleiła.
6. Następnie roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na godzinę.
7. Po tym czasie roladkę pokroić na kawałki o grubości ok. 2-3 cm.