Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa to bardzo smaczna przekąska, która doskonale sprawdzi się na przyjęcia i imprezy rodzinne. Wypełniona kremowym serkiem z dodatkiem żółtego sera i szynki smakuje wyśmienicie i z pewnością posmakuje gościom.

Przepis na roladę szpinakową jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Składniki do jej przygotowania znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Rolada oprócz doskonałego smaku, równie pięknie prezentuje się na stole i zwraca uwagę gości. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawą przekąskę imprezową, polecam przygotować tą pyszną roladę szpinakową z szynką i serem.

ROLADA SZPINAKOWA PRZEPIS

Składniki

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 300 g serka śmietankowego
  • kilka plastrów szynki
  • kilka plastrów żółtego sera

Przygotowanie

1. Do wysokiego naczynia przełożyć szpinak, dodać cukier, żółtka oraz wlać mleko. Całość zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera. Następnie dodać przesianą mąkę i całość wymieszać do połączenia składników.

2. Białka jajek ubić z dodatkiem szczypty soli na puszystą pianę. Następnie ubite białka przełożyć do masy szpinakowej i delikatnie całość wymieszać drewnianą łyżką.

3. Blaszkę z piekarnika, tą dużą, wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć na nią masę szpinakową. Rozprowadzić po całej powierzchni i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół.

4. Po upieczeniu ciepłe ciasto zdjąć z blachy i zwinąć w rulon razem z papierem. Odstawić do całkowitego przestygnięcia.

5. Gdy ciasto będzie już zimne, rozwinąć je na blacie i posmarować serkiem śmietankowym. Następnie na całej powierzchni rozłożyć plastry szynki oraz sera żółtego. Całość zwinąć w rulon, delikatnie dociskając by rolada się skleiła.

6. Następnie roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na godzinę.

7. Po tym czasie roladkę pokroić na kawałki o grubości ok. 2-3 cm.

rolada szpinakowa z szynką i serem

Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

17 + dwa =