Proste i smaczne przepisy!

Sałatki

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka to bardzo popularna i smaczna przekąska, którą musicie skosztować. To nic innego jak pokrojone w cienkie plasterki buraki z dodatkiem rukoli, sera feta, słonecznika oraz pysznego sosu na bazie oliwy, octu balsamicznego, soku z cytryny oraz miodu.

Przepis na domowe carpaccio jest bardzo prosty, a danie to robi duże wrażenie wizualne, a także smakowe. Możemy zaserwować je na kolację, podczas wizyty znajomych serwując każdemu małą porcyjkę na osobny talerzu. Możemy także zrobić większą porcję i postawić na stole, tak by każdy się częstował, kiedy chce.

Takie carpaccio z buraka z pewnością zrobi wrażenie na Waszych gościach. Zapraszam na przepis!

CARPACCIO Z BURAKA – PRZEPIS

Składniki

  • 2 buraki
  • garść rukoli
  • garść ziaren słonecznika
  • 60 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Wykonanie

  • Buraki upiec lub ugotować, następnie obrać i pokroić w bardzo cieniutkie plastry. Pokrojone buraki ułożyć na dużym talerzu na kształt koła.
  • Na buraki wyłożyć rukolę, a na niej ułożyć pokrojony w kosteczkę ser feta. Wierzch posypać słonecznikiem. 
  • Oliwę wymieszać z octem balsamicznym, miodem oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem sałatkę polać przygotowanym sosem. 
Carpaccio z buraka przepis
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *