Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Makowa chmurka

Makowa chmurka

Makowa chmurka to efektowne ciasto, które idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Składa się z biszkoptu, przełożonego musem żurawinowym i kremem śmietankowym. Wierzch zdobi chrupiąca beza z dodatkiem maku.

Ciasto makowa chmurka to wypiek, który warto przygotować na święta, urodziny, czy inne uroczystości rodzinne. Ciasto z pewnością zachwyci gości i rodzinę. Przepis na ciasto makowa chmurka nie jest skomplikowany i nie wymaga żadnych nadprzyrodzonych umiejętności, dlatego nawet osoba, która zaczyna swoją przygodę z wypiekami z łatwością sobie z nim poradzi.

Zapraszamy również wypróbować nasz sprawdzony przepis na malinową chmurkę.

MAKOWA CHMURKA PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 70 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • szczypta soli

Beza makowa

  • 4 łyżki suchego maku
  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masa

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Warstwa z galaretką

  • 1 słoiczek dżemu żurawinowego (300 g)
  • 300 ml gorącej wody
  • 1 galaretka truskawkowa

Przygotowanie

Jajka zarówno do biszkoptu jak i bezy powinny mieć temp. pokojową.

  1. Biszkopt: Białka jajek ubijam na puszystą pianę ze szczyptą soli. Następnie ciągle ubijając, stopniowo dodaję cukier. Zmniejszam obroty miksera i dodaję stopniowo żółtka.

  2. Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną i wsypuję do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszam drewnianą łyżką, w międzyczasie dodaję łyżkę oleju.

  3. Ciasto przekładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 20 minut, do tzw. suchego patyczka.

  4. Po upieczeniu biszkopt pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

  5. Warstwa z galaretką: galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do przestygnięcia. Następnie dodaję dżem żurawinowy, mieszam i odstawiam do lekkiego stężenia.

  6. Galaretkę wykładam na biszkopt i wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.

  7. Masa: śmietankę kremówkę ubijam z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.

  8. Masę wykładam na ciasto i wstawiam do lodówki do stężenia.

  9. Beza: białka ubijam ze szczyptą soli na puszystą pianę. Następnie ciągle ubijając, stopniowo dodaję cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, dodaję mąkę ziemniaczaną i suchy mak. Całość delikatnie mieszam drewnianą łyżką.

  10. Na papierze odrysowuję sobie kształt blaszki, w której piekłam biszkopt i w jego obrębie wykładam ubite białka.

  11. Bezę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i piekę przez 30 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 100 stopni i piekę kolejne 30 minut. Bezę zostawiam w piekarniku do całkowitego przestygnięcia.

  12. Na wierzch ciasta wykładamy wystudzoną bezę. Ciasto chłodzę jeszcze przez 2 godziny w lodówce.
Makowa chmurka przepis
Przepis na makową chmurkę
Pyszna mkowa chmurka

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 156

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

piętnaście − dwa =