Proste i smaczne przepisy!

Sałatki

Domowa ćwikła: prosty i sprawdzony przepis

domowa ćwikła

Poznajcie przepis mojej Babci na najlepszą ćwikłę z buraczków do słoików!

Domowa ćwikła to doskonały dodatek do pasztetów, pieczonych mięs oraz wędlin. Ćwikła przygotowana w domu smakuje o niebo lepiej niż ta zakupiona w sklepie, ponieważ dokładnie wiemy co się w niej znajduje. Domowa ćwikła nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków, a więc wiemy co jemy i co mamy na talerzu. Jeśli szukacie prostego i sprawdzonego przepisu na domową ćwikłę, zachęcam do wykorzystania receptury mojej babci.

DOMOWA ĆWIKŁA PRZEPIS

Składniki

  • 5 kg czerwonych buraczków
  • 1 słoiczek chrzanu tartego na kwasku cytrynowym
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie

1. Buraczki umyć i zagotować do miękkości.

2. Następnie odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.

3. Po ostygnięciu buraczki oczyścić ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich otworach.

4. Do startych buraczków dodać chrzan i przyprawić do smaku solą, cukrem i octem. Dokładnie wymieszać.

5. Tak przygotowaną ćwikłę przełożyć do wyparzonych słoików.

6. Zakręcić zakrętki i włożyć do garnka z wodą. Zagotować i pasteryzować przez ok. 30 minut.

7. Następnie kładziemy „do góry nogami” do czasu wystygnięcia.

przepis na buraczki do słoików
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

3 Comments

  1. rysiaa says:

    koniecznie do zrobienia !

  2. Jerzy says:

    Na 5kg buraków tylko słoik chrzanu? Ja bym dał ze 3kg chrzanu. Dopiero wtedy czuć, ż eto ćwikła.

    1. Kwestia podniebienia 🙂 Moja rodzinka lubi delikatniejszą, szczególnie dzieciaki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.