Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Wiśniowa pychotka

Wiśniowa pychotka

Wiśniowa pychotka to nic innego jak inna wersja malinowej chmurki. Zamiast malin używamy wiśni, które również doskonale komponują się z resztą składników.

Przepis na ciasto wiśniowa pychotka nie jest trudny, jednak trochę pracochłonny. Mimo wszystko ciasto jest warte zachodu, ponieważ smakuje obłędnie i goście zawsze proszą o dokładkę. Jeśli szukacie pomysłu na świąteczny wypiek, lub na inną wyjątkową okazję, wiśniowa pychotka będzie idealnym wyborem.

WIŚNIOWA PYCHOTKA PRZEPIS

Składniki

Kruche ciasto

  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 4 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Galaretka z owocami

  • 1 słoik wiśni w kompocie (680 g)
  • 3 galaretki o smaku wiśniowym
  • 800 ml gorącej wody

Masa śmietankowa

  • 250 g serka mascarpone
  • 660 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml gorącej wody

Beza

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 60 g płatków migdałów

Przygotowanie

KRUCHE CIASTO

  • Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj żółtka, pokrojone w kostkę masło, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Całość zagnieć na jednolite ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Po upływie czasu ciasto rozwałkuj i przełóż do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem i ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut, funkcja grzania góra-dół.

GALARETKA Z OWOCAMI

  • Galaretki wiśniowe rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia.
  • Wiśnie odsącz z kompotu, przełóż do przestygniętej galaretki i odstaw do lekkiego stężenia.
  • Tężejącą galaretkę z wiśniami przełóż na kruche ciasto, wyrównaj i całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

MASA ŚMIETANOWA

  • Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia.
  • Do misy miksera przełóż schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Całość zmiksuj na sztywną masę na wysokich obrotach miksera. Pod koniec zmniejsz obroty i powoli wlej przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę. Mieszaj tylko do połączenia składników. Masę wyłóż na galaretkę z wiśniami.

BEZA

  • Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj do momentu, aż masa będzie sztywna i szklista. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
  • Na papierze do pieczenia narysuj kwadrat o wymiarach 24×24 cm i wyłóż masę. Wierzch posyp migdałami. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piecz 60 minut, funkcja grzania góra-dół.
  • Po upieczeniu bezę pozostaw do przestygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przestygniętą bezą wyłóż na ciasto.
ciasto z bezą
ciasto na kruchym cieście z wiśniami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − pięć =