Proste i smaczne przepisy!

Sałatki

Domowa ćwikła: prosty i sprawdzony przepis

domowa ćwikła

Poznajcie przepis mojej Babci na najlepszą ćwikłę z buraczków do słoików!

Domowa ćwikła to doskonały dodatek do pasztetów, pieczonych mięs oraz wędlin. Ćwikła przygotowana w domu smakuje o niebo lepiej niż ta zakupiona w sklepie, ponieważ dokładnie wiemy co się w niej znajduje. Domowa ćwikła nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków, a więc wiemy co jemy i co mamy na talerzu. Jeśli szukacie prostego i sprawdzonego przepisu na domową ćwikłę, zachęcam do wykorzystania receptury mojej babci.

DOMOWA ĆWIKŁA PRZEPIS

Składniki

  • 5 kg czerwonych buraczków
  • 1 słoiczek chrzanu tartego na kwasku cytrynowym
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie

1. Buraczki umyć i zagotować do miękkości.

2. Następnie odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.

3. Po ostygnięciu buraczki oczyścić ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich otworach.

4. Do startych buraczków dodać chrzan i przyprawić do smaku solą, cukrem i octem. Dokładnie wymieszać.

5. Tak przygotowaną ćwikłę przełożyć do wyparzonych słoików.

6. Zakręcić zakrętki i włożyć do garnka z wodą. Zagotować i pasteryzować przez ok. 30 minut.

7. Następnie kładziemy „do góry nogami” do czasu wystygnięcia.

przepis na buraczki do słoików

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

3 Comments

  1. rysiaa says:

    koniecznie do zrobienia !

  2. Jerzy says:

    Na 5kg buraków tylko słoik chrzanu? Ja bym dał ze 3kg chrzanu. Dopiero wtedy czuć, ż eto ćwikła.

    1. Kwestia podniebienia 🙂 Moja rodzinka lubi delikatniejszą, szczególnie dzieciaki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście − 1 =