Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Makaron pappardelle ze szpinakiem

Makaron pappardelle ze szpinakiem

Makaron pappardelle ze szpinakiem to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i smakuje wybornie.

Składniki do przyrządzenia tego dania nie są wyszukane, ale dzięki idealnemu połączeniu – całość komponuje się naprawdę wyśmienicie. Nawet jeśli nie przepadacie za szpinakiem, nie martwcie się. W tym daniu jest on praktycznie nie wyczuwalny. Szpinak w połączeniu z pozostałymi składnikami nadaje całemu daniu wyjątkowego aromatu i smaku.

MAKARON PAPPARDELLE ZE SZPINAKIEM PRZEPIS

Składniki

  • 200 g makaronu pappardelle
  • 150 g sera pleśniowego
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 80 g orzechów włoskich
  • 120 ml śmietany 18%
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

2. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Kolejno dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Szpinak umyć i przełożyć na patelnię z cebulą. Dusić do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Całość doprawić solą i pieprzem.

4. Ser pleśniowy pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię.

5. Następnie wlać śmietanę, dodać ugotowany makaron i orzechy włoskie. Wymieszać.

6. Przed podaniem posypać startym parmezanem.

makaron ze szpinakiem
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.