Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Leczo z parówkami

Leczo z parówkami to super pomysł na szybki obiad. Mam świadomość, że parówki są bardzo kontrowersyjne, lecz moim zdaniem, w dzisiejszych czasach można kupić dobrej jakości parówki z dużą zawartością mięsa. W naszym domu leczo z parówkami sprawdza się najbardziej, gdyż dzieciaki nie lubią wersji z kiełbasą.

Przepis na domowe leczo z parówkami jest bardzo prosty. Śmiało można powiedzieć, że jest to szybkie danie jednogarnkowe, które można przyszykować w większej ilości, na kilka dni. Kolejnego dnia smakuje nawet jeszcze lepiej, gdy smaki się przegryzą.

LECZO Z PARÓWKAMI – PRZEPIS

Składniki

  • 300 g dobrej jakości parówek
  • 250 g pieczarek
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Cebulę obrać, pokroić w piórka. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, przełożyć cebulę i podsmażyć na rumiano. 
  • Pieczarki pokroić w kosteczkę, przełożyć do garnka z cebulą i razem podsmażać. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem. 
  • Papryki pokroić w słupki, przełożyć do garnka. Parówki pokroić w plastry, również przełożyć do garnka. Całość razem dusić kilka minut.
  • Do garnka wlać bulion, pokrojone w kosteczkę ogórki oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Dodać zblendowane pomidory z puszki, paprykę słodką, paprykę ostrą, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez 30 minut. 
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × trzy =