Leczo z parówkami to super pomysł na szybki obiad. Mam świadomość, że parówki są bardzo kontrowersyjne, lecz moim zdaniem, w dzisiejszych czasach można kupić dobrej jakości parówki z dużą zawartością mięsa. W naszym domu leczo z parówkami sprawdza się najbardziej, gdyż dzieciaki nie lubią wersji z kiełbasą.
Przepis na domowe leczo z parówkami jest bardzo prosty. Śmiało można powiedzieć, że jest to szybkie danie jednogarnkowe, które można przyszykować w większej ilości, na kilka dni. Kolejnego dnia smakuje nawet jeszcze lepiej, gdy smaki się przegryzą.
LECZO Z PARÓWKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 300 g dobrej jakości parówek
- 250 g pieczarek
- 3 ogórki konserwowe
- 1 duża cebula
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę obrać, pokroić w piórka. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, przełożyć cebulę i podsmażyć na rumiano.
- Pieczarki pokroić w kosteczkę, przełożyć do garnka z cebulą i razem podsmażać. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem.
- Papryki pokroić w słupki, przełożyć do garnka. Parówki pokroić w plastry, również przełożyć do garnka. Całość razem dusić kilka minut.
- Do garnka wlać bulion, pokrojone w kosteczkę ogórki oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Dodać zblendowane pomidory z puszki, paprykę słodką, paprykę ostrą, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez 30 minut.