Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Paprykarz domowy

Paprykarz domowy

Paprykarz domowy to świetna alternatywa dla sklepowych produktów, w których nie wiadomo co się znajduje. Tutaj mamy pełną kontrolę nad składnikami i tym, co jemy. Ta pyszna pasta kanapkowa składa się z tuńczyka, ryżu, warzyw i sosu pomidorowego.

Domowy paprykarz wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem i będzie fajną odmianą dla zwykłych kanapek z szynką i serem. Zapraszam do wypróbowania przepisu na to pyszne smarowidło.

PAPRYKARZ DOMOWY – PRZEPIS

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 większa marchewka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.

2. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na odrobinie oliwy. Następnie dodać startą na tarce marchewkę. Całość dusić przez kilka minut co jakiś czas mieszając.

3. Pod koniec dodać ketchup i koncentrat pomidorowy. Wymieszać.

4. Tuńczyka odsączyć z zalewy.

5. Zawartość patelni połączyć z ryżem i tuńczykiem. Całość doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i szczyptą chilli.

6. Gotowy paprykarz ostudzić i podawać z pieczywem.

paprykarz przepis
przepis na paprykarz
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *