Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Tulipany z ciasta francuskiego

Tulipany z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to taki produkt, który zawsze warto mieć w lodówce. Można z niego wyczarować mnóstwo ciekawych przekąsek oraz dań na słodko i na słono. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne tulipany z ciasta francuskiego, które doskonale sprawdzą się na domową imprezę lub kolację. Przekąska jest bardzo prosta w przygotowaniu, ładnie prezentuje się na stole i z pewnością zachwyci swoim smakiem rodzinę i gości.

TULIPANY Z CIASTA FRANCUSKIEGO PRZEPIS

Składniki

  • rulon ciasta francuskiego
  • 1/2 słoiczka dżemu żurawinowego
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • rukola do dekoracji

Przygotowanie

1. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i wyciąć kwadraciki.

2. Wycięte ciasto umieścić w formie do muffinek.

3. Ser pleśniowy pokroić w drobną kosteczkę.

4. Do wnętrza utworzonych koszyczków z ciasta nałożyć odrobinę dżemu żurawinowego i wrzucić kilka kosteczek sera pleśniowego. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

5. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut do zarumienienia.

6. Po upieczeniu udekorować listkami rukoli.

przekąska z ciasta francuskiego

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć × 4 =