Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Tortellini ze szpinakiem i fetą

Tortellini ze szpinakiem i fetą

Tortellini ze szpinakiem i fetą to rewelacyjne danie, które można przygotować w mgnieniu oka. W naszym domu nazywamy je awaryjnym daniem i przygotowujemy zawsze, kiedy mamy mało czasu na zrobienie obiadu.

Do przygotowania tortellini ze szpinakiem i fetą potrzebujemy dosłownie 15 minut. W czasie gotowania się pierożków możemy przygotować sos szpinakowy. Następnie przełożyć do niego pierożki i całe danie gotowe. Smakuje naprawdę świetnie, przekonajcie się sami!

TORTELLINI ZE SZPINAKIEM I FETĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 300 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 200 g sera feta
  • 1 opakowanie pierożków tortellini
  • 1 cebula
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • garść suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • szczypta chilli

Wykonanie

  • Pierożki tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy do zarumienienia.
  • Na patelnię przekładamy zamrożony szpinak. Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do szpinaku. Całość dusimy do momentu odparowania wody.
  • Kolejno na patelnię z zawartością przelewamy śmietanę oraz posiekany ser feta. Mieszamy i dusimy przez kilka minut. Pod koniec dodajemy pierożki tortellini i delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz szczyptą chilli. Soli nie potrzebujemy, ponieważ ser feta jest dość słony.
Tortellini ze szpinakiem i fetą
Tortellini ze szpinakiem i fetą
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.