Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Duszony schab z pieczarkami i porem

Duszony schab z pieczarkami i porem to banalnie prosty i szybki pomysł na obiad. Mięso wystarczy przyprawić, zarumienić na patelni, a następnie dusić w bulionie. Dodatek śmietanki kremówki sprawia, że sos staje się niesamowicie kremowy i delikatny.

Schab duszony rewelacyjnie smakuje z dodatkiem ziemniaków z koperkiem oraz ulubionej surówki. U nas świetnie sprawdza się surówka z młodej kapusty i rzodkiewki.

DUSZONY SCHAB Z PIECZARKAMI I POREM – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g schabu bez kości
  • 1/2 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 300 ml bulionu
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • tymianek
  • słodka papryka
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Schab dzielimy na plastry i delikatnie rozbijamy. Każdy kawałek posypujemy solą, pieprzem oraz tymiankiem z obu stron. 
  • Na patelni rozgrywamy odrobinę oliwy i podsmażamy schab z obu stron.
  • Pieczarki kroimy w kosteczkę, pora w półkrążki. Na osobną patelnię z odrobiną masła przekładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pora oraz pieczarki. Podsmażamy kilka minut. 
  • Podsmażone mięso przekładamy na patelnię z pieczarkami, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz wlewamy bulion. Całość dusimy przez 60 minut pod przykryciem. 
  • Śmietankę kremówkę mieszamy z mlekiem oraz mąką ziemniaczaną. Całość przelewamy na patelnię. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz paprykę słodką. Mieszamy i podgrzeamy do zgęstnienia sosu. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 4

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziesięć − jeden =