Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Zapiekanka grzybowa

zapiekanka grzybowa

Zapiekanki obiadowe to idealne danie o każdej porze roku. Mogą być przygotowane z różnymi składnikami, często resztkami, które zalegają nam w lodówce. Dzisiaj mam dla Was przepis na zapiekankę pieczarkową.

Zapiekanka składa się z podsmażonych pieczarek, ziemniaków, kurczaka oraz kilku innych smacznych dodatków. Wszystko razem zapieczone daje smaczne, aromatyczne, jednogarnkowe danie idealne na rodzinny obiad lub kolację. Jeśli szukacie pomysłu na smaczne, pożywne i proste w przygotowaniu danie obiadowe, to zapiekanka pieczarkowa sprawdzi się doskonale.

ZAPIEKANKA GRZYBOWA – PRZEPIS

Składniki

  • 300 g pieczarek
  • 400 g fileta z kurczaka
  • 6 ziemniaków
  • 200 g żółtego sera
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 50 ml śmietany 18%
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą al dente.

2. Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, szczyptą chilli, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.

3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie masła. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki (2 pieczarki zostawiamy do dekoracji).

4. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy i na spód wykładamy pokrojone w plasterki ziemniaki.

5. Na ziemniaki wykładamy kurczaka, a następnie pieczarki z cebulką.

6. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do nich śmietanę, sól oraz pieprz. Mieszamy do połączenia i rozprowadzamy po zapiekance.

7. Wierzch posypujemy startym na tarce serem żółtym. Na serze układamy kilka plasterków pieczarek.

8. Zapiekankę wstawiamy do piekarnia nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.


Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.