Proste i smaczne przepisy!

Przekąski Wypieki

Rwany chlebek ziołowy

Rwany chlebek ziołowy

Rwany chlebek ziołowy to świetna imprezowa przekąska. Jego nazwa wywodzi się od tego, że nie kroimy go na kawałki, a stawiamy w całości na stole i urywamy, wedle uznania. Polecam przygotować podwójną porcję, bo na domową imprezę jeden to za mało, tak szybko się rozchodzi.

Domowy chlebek ziołowy idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, domowe imprezy, a nawet na święta. Smakuje naprawdę wyśmienicie i jestem pewna, że zachwyci każdego swoim smakiem. Zapraszam na przepis!

RWANY CHLEBEK ZIOŁOWY – PRZEPIS

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 150 g miękkiego masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano

Wykonanie

  • Drożdże kruszymy, mieszamy ze 150 ml wody oraz cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, by zaczęły pracować. 
  • Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do niej sól. pozostałą wodę, olej oraz przygotowany zaczyn. Całość mieszamy do połączenia składników i wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. 
  • W między czasie przygotowujemy masełko ziołowe. Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła oraz sól. 
  • Wyrośnięte ciasto zagniatamy a następnie rozwałkowujemy na prostokąt. Całą jego powierzchnię smarujemy przygotowanym masełkiem ziołowym. Na koniec prostokąt kroimy na paski o szerokości 5 cm, wzdłuż krótszego boku. 
  • Pasy zwijamy w harmonijki i układamy w tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w 190 stoniach przez 40-45 minut. 
Rwany chlebek ziołowy

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × trzy =