Kiełbasa pieczona z cebulą w piwie to kolejna propozycja na szybki i smaczny posiłek. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego smaczne i sycące. Sprawdzi się doskonale kiedy brakuje nam pomysłu co przygotować na obiad.
Piwo w tym daniu nadaje mu aromatu, dzięki czemu nabiera nieoczywistego smaku. Jeśli macie kiełbasę w lodówce i chcecie przygotować z niej coś wyśmienitego, ten przepis sprawdzi się idealnie.
KIEŁBASA PIECZONA Z CEBULĄ W PIWIE – PRZEPIS
Składniki
- 0,5 kg dobrej jakości kiełbasy
- 2 cebule
- 250 ml piwa
- 1 łyżka musztardy stołowej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Dusimy przez kilka minut.
2. Następnie dodajemy musztardę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Na koniec całość zalewamy piwem.
3. Mieszamy i dusimy jeszcze przez około 10 minut, by piwo trochę odparowało.
4. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/2 cebuli. Następnie układamy kiełbasę, a na niej pozostałą część cebuli.
5. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut.
6. Kiełbaski podawać z pieczywem lub ziemniakami.