Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Kiełbasa pieczona z cebulą w piwie

Kiełbasa pieczona z cebulą w piwie to kolejna propozycja na szybki i smaczny posiłek. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego smaczne i sycące. Sprawdzi się doskonale kiedy brakuje nam pomysłu co przygotować na obiad.

Piwo w tym daniu nadaje mu aromatu, dzięki czemu nabiera nieoczywistego smaku. Jeśli macie kiełbasę w lodówce i chcecie przygotować z niej coś wyśmienitego, ten przepis sprawdzi się idealnie.

KIEŁBASA PIECZONA Z CEBULĄ W PIWIE – PRZEPIS

Składniki

  • 0,5 kg dobrej jakości kiełbasy
  • 2 cebule
  • 250 ml piwa
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Dusimy przez kilka minut.

2. Następnie dodajemy musztardę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Na koniec całość zalewamy piwem.

3. Mieszamy i dusimy jeszcze przez około 10 minut, by piwo trochę odparowało.

4. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/2 cebuli. Następnie układamy kiełbasę, a na niej pozostałą część cebuli.

5. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut.

6. Kiełbaski podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

piętnaście − 13 =